Αθήνα, 28/9/2012

           Α.Π.   32732  

Προς τον

κ. Γεράσιμο Βουδούρη

Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ

Κηφισίας 39 Μαρούσι

                               

Εξαιρετικά Επείγον

ΘΕΜΑ: «Εδώ και τώρα ακυρώστε και αναστείλετε τις επιβληθείσες ποινές κατά των ουρολόγων»

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σχετικά με τις αποφάσεις σας, περί επιβολής διοικητικών κυρώσεων και καταλογισμού ζημίας και αποφάσεων του Αντιπροέδρου Α’ του ΕΟΠΥΥ, περί αφαίρεσης του δικαιώματος συνταγογράφησης που επιβλήθηκαν σε ιατρούς ουρολόγους, οι οποίοι συνδέονται με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συγκεκριμένα σκευάσματα (cialis, Viagra) θέλουμε να σας επισημάνουμε εκ νέου ότι οι ως άνω εξαντλητικές ποινές σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης θέτουν εκτός επαγγέλματος και εξαθλιώνουν μεγάλο αριθμό ιατρών, καθώς επίσης ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων. Και μάλιστα ενώ έχουμε ήδη αποδείξει την σύγχυση που είχε δημιουργηθεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με την 32306/10.9.2012 επιστολή – παρέμβαση μας προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην οποία θέσαμε τα εξής πραγματικά περιστατικά:

  1. Δεν υπήρξε εσκεμμένη ενέργεια , δόλος, για την συνταγογράφηση των συγκεκριμένων φαρμάκων και ουδεμία ωφέλεια υπήρξε για τους ιατρούς αντιστοίχως , ουδεμία δε ζημία υπέστη το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
  2. Όλες τους οι ενέργειες αντικατοπτρίζουν την επιστημονική τους γνώμη για την χορήγηση των φαρμάκων αυτών , προς πλήρη ίαση των ασθενών και για αυτό το λόγο τα συνταγογραφούσαν, σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα για τον επιδιωκόμενο σκοπό.
  3. Ατυχώς δε, λόγω της ευρείας δημοσιότητας των συγκεκριμένων φαρμάκων προς έναν σκοπό, παρεξηγήθηκε η θεραπευτική τους αξία, λόγω επιστημονικής άγνοιας . Μάλιστα δεν υπάρχουν κατά την κρίση των επιστημόνων άλλα ισοδύναμα σκευάσματα για την ίαση συγκεκριμένων ασθενειών . Έτσι κατά την απόλυτη επιστημονική τους κρίση, η οποία αποτυπώθηκε σε γνωμάτευση και η οποία συνόδευε την συνταγή , όπως καθόριζε το άρθρο 1 παρ. 2 περ. Β’ του Ν.3457/2006 , όπως ερμηνεύεται με την ΔΥΓ3(α)/οικ.53258/22.4.2009 εγκύκλιο του ΥΥΚΑ, φαίνεται ότι οι ιατροί έπραξαν εντός των νομίμων καθηκόντων τους.
  4. Πρέπει δε να σας υπενθυμίσουμε ότι η ΔΥΓ3(α)/οικ.53258/22.4.2009 ήταν μεταγενέστερη της ΔΥΓ3(α)/ΓΠ 84921/2-7-2007 με αποτέλεσμα να προκύψει σύγχυση στην ερμηνεία του Ν.3457/2006. Έτσι μέχρι την έκδοση της ΔΥΓ3(α)/οικ.32294/8-4-2011 δεν είχε καθοριστεί επακριβώς το καθεστώς συνταγογράφησης των συγκεκριμένων φαρμάκων. Και άρα για το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου έως Δεκεμβρίου του έτους 2010 , κατά το οποίο έγινε η συνταγογράφηση των εν λόγω φαρμάκων ίσχυε η ΔΥΓ3(α)/οικ.53258/22.4.2009 , η οποία διευκρίνιζε ότι : «Τα φάρμακα που αντιστοιχούν στις σχετικές ενδείξεις και περιλαμβάνονται στο παράρτημα της εγκυκλίου του ΕΟΦ αποζημιώνονται εφόσον συνοδεύονται από αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, η οποία συσχετίζει την ένδειξη του φαρμάκου με την παθολογική κατάσταση του ασθενούς. Η δαπάνη απόκτησης των εν λόγω φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων , καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν υφίσταται αναγκαιότητα συνταγογράφησης λόγω συνύπαρξης παθήσεων, που σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμάτευση προκαλούν ή επάγουν δυσλειτουργίες ή προβλήματα που συμβάλουν στην νοσηρή κατάσταση του ασθενούς. Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει τη μη κάλυψη ενδείξεων φαρμάκων και όχι των φαρμάκων καθαυτών
  5. Θα θέλαμε επίσης να σας επιστήσουμε την προσοχή σε σχέση με την διοικητική κύρωση – ποινή της αφαίρεσης του δικαιώματος συνταγογράφησης, η οποία θεσπίστηκε το έτος 2011 και επιβλήθηκε για πράξεις, οι οποίες φέρονται να διεπράχθησαν κατά το έτος 2010.

Είναι λοιπόν εντελώς άδικο και αντισυνταγματικό να επιβληθούν βαρύτατες και εξαντλητικές πειθαρχικές κυρώσεις, αμφίβολης νομιμότητας, και εν μέσω οικονομικής κρίσης , εξαιτίας της σύγχυσης η οποία προήλθε από την ως άνω Υ.Α. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι οι ιατροί αυτοί δεν συνταγογράφησαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, αφότου εκδόθηκε η ΔΥΓ3(α)/οικ.32294/8-4-2011, αποδεικνύει το βασιμότατο ισχυρισμό της σύγχυσης που προέκυψε στον ιατρικό χώρο, καθώς επίσης και της ελλιπούς πληροφόρησης, που είχαν από τους Αρμόδιους Φορείς.

Επειδή από τα ως άνω προκύπτει ότι η ευδοκίμηση των δικαστικών ενεργειών των ιατρών είναι βέβαιη, προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε τις δικαστικές διενέξεις καθώς επίσης να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των ιατρών και ασφαλισμένων σας , σας καλούμε όπως κατά δίκαιη κρίση ενεργήσετε άμεσα ώστε να ακυρωθούν, άλλως αναστείλουν οι πειθαρχικές ποινές οι οποίες υποβλήθηκαν στα μέλη μας, ευελπιστούντες ότι θα δείξετε την δέουσα επιμέλεια.

 

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α .

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                  ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή