Αθήνα, 14-12-2012

                                                                                                               ΑΠ 34285

Προς τον Αναπ. Υπουργό Υγείας

Κ. Μάριο Σαλμά

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑ ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΩΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ»

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο το πρόβλημα, το οποίο προέκυψε σχετικά με την μη συμπερίληψη των ψυχοθεραπειών, στο νέο τροποποιημένο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Στο άρθρο 14Α γ του ΦΕΚ 3054/18-11-2012, δεν καλύπτεται παρά ένα ελάχιστο τμήμα αναγκών των ασθενών με πολλαπλές διαγνώσεις και ως εκ τούτου διαφοροποιημένες ψυχοθεραπευτικές ανάγκες.

Όπως σας είναι γνωστό δεν χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης πάσχοντες από: Ψυχωτικά σύνδρομα μη νοσηλευόμενους , Νευρωτικές διαταραχές, Διαταραχές προσωπικότητας, Εξαρτήσεις, Διαταραχές ανώτερων νοητικών λειτουργιών, κλπ.

Σε αυτές τις ψυχοπαθολογικές μορφές συμπεριφοράς οφείλουμε να προσθέσουμε τις ψυχοπαθολογικές επιβαρύνσεις που παρατηρούνται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι ανωτέρω πάσχοντες αποκλείονται από την ψυχοθεραπεία, εξαιτίας της ως άνω διάταξης. Επίσης πρέπει να σας τονίσουμε ότι η ψυχοθεραπεία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις οποιεσδήποτε άλλες θεραπευτικές συνοδές μεθόδους, όπως η φαρμακευτική αγωγή. Ενόψει των ανωτέρω γίνεται σαφές ότι η κάλυψη των εξόδων των ψυχοθεραπειών δεν θα πρέπει να περιορισθεί στους ενδονοσοκομειακούς ασθενείς.

Σας καλούμε λοιπόν όπως επανεξετάσετε το όλο ζήτημα και να προβείτε στις απαραίτητες συμπληρώσεις.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Κοιν. Προς τον κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή