Προς τη Διοίκηση του

Αρεταίειου Νοσοκομείου

Κοιν.
1. Εφορεία Αρεταίου Νοσοκομείου

2. Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

3. Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα

Αθήνα, 28/8/2013

                                                                                                                    ΑΠ 39461

«ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΟΥΣ»

Αξιότιμοι Κύριοι,            

Επανερχόμαστε στο από 18/7/2013 έγγραφο μας το οποίο έλαβε αριθμ. πρωτ. ΙΣΑ 38853/22-7-2013 και θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι:

Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί του παθολογοανατομικού ακτινοθεραπευτικού, πυρηνικής ιατρικής και κυτταρολογικού τμήματος του Αρεταίειου Νοσοκομείου, μας κοινοποίησαν την απόφαση της εφορείας του Νοσοκομείου σας σύμφωνα με την οποία οι ως άνω ειδικευόμενοι δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα εφημεριών.

Σύμφωνα με το Άρθρο 38 του N. 1397/83 (ΦEK A' 143) με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας, ύστερα από γνώμη του KE.Σ.Y., μπορούν να συνιστώνται στα νοσοκομεία θέσεις ειδικευομένων ή να καταργούνται ή να μεταφέρονται σε άλλη ειδικότητα του νοσοκομείου ή να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα.

Οι ειδικευόμενοι ιατροί, δυνάμει σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υπάγονται στο καθεστώς του Ν. 3205/2003, που καθιστά υποχρεωτική τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα εφημεριών αποτελεί υποχρέωση τους, αλλά και ταυτόχρονα δικαίωμα και προϋπόθεση για την ισότιμη και πλήρη εκπαίδευση τους για την λήψη τίτλου ειδικότητας. Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 3 του Π.Δ. 84/1986, όπως ισχύει σήμερα, η ειδίκευση των ιατρών, πραγματοποιείται κατά πλήρη απασχόληση σε καθοριζόμενους από το Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων φορείς και σε ειδικά αναγνωρισμένες από αυτό θέσεις, δεόντως αμειβόμενες, προϋποθέτει δε τη συμμετοχή του ιατρού στο σύνολο των ιατρικών δραστηριοτήτων του τμήματος όπου πραγματοποιείται η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων και των εφημεριών. Ενόψει δε της υποχρεωτικότητας τέλεσης των εφημεριών, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, κατατάσσονται σε τρεις (3) Ζώνες, ανάλογα με την έδρα τους (άρθρο 45 παρ.2 του Ν.3205/2003, όπως σήμερα ισχύει). Συνεπώς, όλοι οι Ιατροί του Ε.Σ.Υ., ανάλογα με τη Ζώνη στην οποία ανήκει η υγειονομική μονάδα που υπηρετούν, ανάλογα με το βαθμό τους και ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, δικαιούνται να λαμβάνουν ανά μήνα συγκεκριμένη αποζημίωση, η οποία αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό και τύπο εφημεριών (άρθρο 66 παρ.27 του Ν.3984/2011, ΦΕΚ Α’ 150).

Επειδή κατά τη διάταξη της § 1 του άρθρου 2 του Συντάγματος «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας, του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας», ενώ, κατά τη διάταξη της § 1 του άρθρου 5 αυτού «καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη». Από τις διατάξεις αυτές, οι οποίες προστατεύουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και το δικαίωμα στην άσκηση των καθηκόντων του, συνάγεται ότι η έμπρακτη ενάσκηση υπό του ειδικευόμενου του κατά νόμον εμπεπιστευμένου σε αυτόν από την πολιτεία λειτουργήματος, αποτελεί όχι μόνο καθήκον, αλλά και έννομο δικαίωμα αυτού, του οποίου μάλιστα η αφαίρεση συνιστά προσβολή κεκτημένου δικαιώματος (ΣτΕ 87, 791, 1929, 3807/1972, 277/ 1986), και, συνεπώς, η άρνηση από την Διοίκηση να του αναθέσει την ενάσκηση των καθηκόντων του, άνευ συνδρομής ορισμένου νόμιμου λόγου, άλλως, η αφαίρεση κατά τρόπο βάναυσο και καταδήλως παράνομο σημαντικών καθηκόντων αυτού, εφ` όσον δεν υφίσταται δικαιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη, είναι παράνομη (πρβλ. ΣτΕ 713/1955, ΑΠ 951/2000, 670/2000,542/1999).

Επειδή, από το πλέγμα των ανωτέρω διατάξεων, σε συνδυασμό με τις παραπάνω συνταγματικές διατάξεις, συνάγεται, κατ` αρχήν, ότι τόσο οι πλήρους και αποκλειστικής ιατροί του ΕΣΥ, όσο και ειδικευόμενοι ιατροί, δυνάμει σχέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου, έχουν όχι μόνο καθήκον και υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα να προσφέρουν εμπράκτως, εκτός από την κανονική εργασία τους, και πρόσθετη εργασία, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εφημεριών.

Ενόψει των ανωτέρω, γίνεται σαφές ότι είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των ως άνω ιατρών στο πρόγραμμα εφημεριών του Νοσοκομείου Σας και ως εκ τούτου πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της ολοκληρωμένης εκπαίδευσής τους για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας, ως ανωτέρω εκτέθηκε.

Τέλος επιθυμούμε πάλι να αναφερθούμε στη μη καταβολή των αμοιβών, που αφορούν σε όλες τις δεδουλευμένες εφημερίες των ιατρών των ως άνω τμημάτων από 1/1/2013 έως και σήμερα. Πρέπει δε να τονιστεί με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι ειδικευόμενοι αυτοί, παρότι μένουν απλήρωτοι 8 μήνες, τιμώντας το ιατρικό λειτούργημα και επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των ευπαθών ομάδων, όπως οι καρκινοπαθείς, εφημερεύουν κανονικά για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες του Νοσοκομείου και του τμήματος τους.

Ενόψει των ανωτέρω σας καλούμε όπως ανακαλέσετε την απόφαση σας περί μη συμμετοχής των ειδικευομένων στις εφημερίες ζωτικής σημασίας τμημάτων για την προάσπιση της Δημόσιας υγείας, καθώς επίσης όπως προβείτε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών αυτών, καθότι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα βιοπορισμού.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                                             Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                          ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή