Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα προωθείται από το Υπουργείο Υγείας η επαναφορά της υποχρεωτικότητας του Αγροτικού, προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις ιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές.

Μάλιστα η επαναφορά του Υπόχρεου Υπηρεσίας Υπαίθρου, αναμένεται να αφορά και όσους ειδικευόμενους έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στην ειδικότητα και πρόκειται να δώσουν εξετάσεις ειδικότητας, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όλων των ειδικευόμενων που βρίσκονται στο πέρας της εκπαίδευσης τους.

Ο εξαναγκασμός αυτός αποδεικνύει την έλλειψη προγράμματος για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένες περιοχές.

Διαχρονική θέση του ΙΣΑ, πολλάκις τονισμένη, είναι ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη στελέχωση θέσεων στην άγονη γραμμή με γενικούς γιατρούς.

Πρώτη Προτεραιότητα για την Ελλάδα του 2014 αποτελεί η στελέχωση όλων αυτών των νησιωτικών και απομακρυσμένων νησιών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση, καθώς και την εξοικονόμηση δαπανών στις αερομεταφορές.

Θεωρούμε άμεσες προτεραιότητες:

1.      τη δημιουργία Νομοθετικής Ρύθμισης για Ειδικό Σύστημα Μοριοδότησης όλων των Γιατρών που θα στελεχώνουν τις Παραμεθόριες και Νησιωτικές Περιοχές της πατρίδας μας, ώστε οι γενικοί γιατροί που θα στελεχώνουν τις ακριτικές περιοχές να απορροφούνται στη συνέχεια σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου

2.      την αξιοπρεπή αμοιβή του γιατρού που καλείται να στελεχώσει την ακριτική ζώνη, τη στιγμή που το ενοίκιο στο κάθε νησί είναι μεγαλύτερο από το μηνιαίο εισόδημα του αγροτικού γιατρού.

3.      την άμεση εφαρμογή συστημάτων τηλεϊατρικής με την κατάλληλη εκπαίδευση των γιατρών στο υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου και βοήθεια εξειδικευμένων γιατρών εκ μακρόθεν.

4.      την ανά τρίμηνο επιδοτούμενη επίσκεψη ιατρικού κλιμάκιου εξειδικευμένων γιατρών από μεγαλύτερα νησιά με νοσοκομειακή μονάδα σε μικρότερα

5.      τη δημιουργία Κάρτας Υγείας Ακρίτα για τους κατοίκους κάθε απομακρυσμένου δήμου, ώστε να γνωρίζουν οι ομάδες γιατρών που κατά καιρούς επισκέπτονται τις εν λόγω περιοχές τα προβλήματα υγείας ανά κάτοικο.

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής τροπολογίας σε περίπτωση που τα δημοσιεύματα αυτά ευσταθούν, άλλως την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για όσους ειδικευόμενους έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση τους και καλούμε το Υπουργείο να αξιοποιήσει τις ως άνω εισηγήσεις μας.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή