Προς
τους Υγειονομικούς Συντάκτες      

            Αθήνα 13/12/2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Άκρως εποικοδομητική απέβη η συνάντηση των Νέων Γιατρών και Ειδικευομένων που διοργανώθηκε στα Γραφεία του ΙΣΑ, χθες 12/12/2011, μετά από πρόσκληση που απεύθυνε το ΔΣ του ΙΣΑ προς όλους τους Νέους Γιατρούς-Μέλη του που εξασκούν το ιατρικό επάγγελμα τα τελευταία δέκα χρόνια.


Στόχος της συνάντησης ήταν η καταγραφή των  απόψεων και των δυνατοτήτων και η συζήτηση της προοπτικής που μπορεί να  δώσει στη νέα γενιά των γιατρών τη δυναμική και τη δύναμη της ελπίδας.


Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών οφείλουμε να καταστήσουμε συνειδητό σε όλους τους συναδέλφους  ότι  βιώνουμε ένα σταθμικό ορόσημο στην ιστορία του ιατρικού λειτουργήματος, ότι φτάσαμε στο σημείο, όπου ένα μεγάλο μέρος της Ιατρικής Κοινότητας δε θα μπορεί πλέον  να εξασκήσει το Ιατρικό Επάγγελμα.


Μέσα από τη σκέψη και το λόγο των Νέων συναδέλφων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι περεταίρω προοπτικές που αφορούν το ιατρικό μέλλον στη χώρα. Ομόφωνα εκφράστηκε η επιτακτική ανάγκη συσπείρωσης και αλληλεγγύης όλων των γιατρών την ύστατη αυτή στιγμή που κρίνεται το Ιατρικό Μέλλον από ένα αφερέγγυο ΥΥΚΑ.


Κοινή ομολογία όλων των παρευρισκομένων αποτέλεσε η αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού των μέχρι τώρα κοινών αποφάσεων, ώστε να μπορέσουν οι Νέοι Γιατροί να διασφαλίσουν την ιατρική τους υπόσταση.


Το μήνυμα του ΙΣΑ ήταν σαφές: «Μία είναι η λύση -  μία είναι η ΔΥΝΑΜΗ:
Ενότητα και η συνεργασία όλων των Γιατρών σε όλα τα επίπεδα».

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στις ενέργειες στήριξης των Νέων Γιατρών και των Ειδικευομένων της που έχει ολοκληρώσει τους τελευταίους τρεις μήνες ο ΙΣΑ σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα  για την αποτροπή θεσμοθέτησης εισαγωγικών εξετάσεων στην Ειδικότητα, για την αντίδραση απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία συγχώνευσης Νοσοκομείων που δεν έχει καμία νομική κατοχύρωση, για την ιατρική μετανάστευση και την έξαρση της ανεργίας από την ανάλγητη πολιτική της Κυβέρνησης. Ο ΙΣΑ ήταν ο πρώτος, αλλά και ο μόνος ως τώρα Σύλλογος που προσέφυγε στο ΣτΕ για τον αποκλεισμό  των νέων γιατρών από τις συμβάσεις  με ασφαλιστικά ταμεία και τη δυνατότητα  συνταγογράφησης. Εξέφρασε τη ρητή αντίθεσή του στηντριυπουργική απόφαση για τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ που ουσιαστικά κλείνει την πόρτα κάθε επαγγελματικής προοπτικής στους νεοειδικευμένους γιατρούς.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημοποιήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή του ΙΣΑ  ως το όργανο συντονισμού ενός δικτύου νέων γιατρών σε κάθε νοσοκομείο που θα εκπροσωπούν τις θέσεις των εργαζόμενων σε αυτό. Πρόκειται για τον αγώνα της επιβίωσης του γιατρού και του ιατρικού επαγγέλματος και  γιαυτό οφείλουμε όλοι να είμαστε σε εγρήγορση. Στην κατάσταση της απόλυτης κυβερνητική αυθαιρεσίας που βιώνουμε, δε μένει άλλος δρόμος παρά αυτός της προσωπικής συμμετοχής. Η μόνη δύναμη του ΙΣΑ είναι η φυσική παρουσία ΟΛΩΝ των μελών της.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος ο κ. Αχ. Ρέντης, αντιπρόεδρος ΔΣ ΙΣΑ, ο κ. Στ.Τσούκαλος, γεν Γραμματέας ΔΣ ΙΣΑ, τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, κκ. Σωτ Δρίτσας, Παν.Ψυχάρης, Γιαν. Δατσέρης, Γ.Μαρίνος, καθώς και οι εκλέκτορες του ΠΙΣ κκ.  Αγγ.Παπανικολάου, Στ.Τσιβγούλης και Καν.Ζέρβα.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, εκδόθηκε από την ολομέλεια των γιατρών το ακόλουθο ψήφισμα: 


«Η συνάντηση Νέων Γιατρών και Ειδικευομένων του ΙΣΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12/12/2011 δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στα σχέδια του Υ.Υ.Κ.Α., τόσο στο προσχέδιο που αφορά στη θέσπιση εξετάσεων για εισαγωγή στην Ιατρική Ειδικότητα, όσο και για μείωση των θέσεων Ειδικότητας. Επίσης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στα προτεινόμενα σχέδια από την Επιτροπή "σοφών" και το Υ.Υ.Κ.Α., τα οποία καταστρέφουν τη δημόσια Υγεία και  Περίθαλψη και το εργασιακό μέλλον των γιατρών και των υγειονομικών, ακόμη και την ίδια την Υγεία των Ασθενών, με μόνο γνώμονα την αποπληρωμή του ΔΝΤ και της Τρόικα.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Απόσυρση του νομοσχεδίου και  κανέναν διάλογο  για εξετάσεις και μείωση των θέσεων ειδικότητας
Αποσυμφόρηση της λίστας  με βάση την κάλυψη και το άνοιγμα απολύτως απαραίτητων θέσεων, ειδικά σε μια περίοδο που το επίπεδο Υγείας του πληθυσμού βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ
 στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 16/12/2011 και καλούμε την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ να κηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση


ΚΑΛΟΥΜΕ
όλους τους γιατρούς, βουλευτές και μέλη Επιτροπών που στηρίζουν αντιιατρικές θέσεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                             ΕΥΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ


 




 

 12 11 11 Patoulis Neoi Giatroi ISA 4 edit




 

 

 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή