Προς το

Πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ
Διοικητή του Ι.Κ.Α.
και Διεύθυνση Φαρμάκου (Επιτροπή φαρμάκου υψηλού κόστους)
Αγ. Κωνσταντίνου αρ. 16
Αθήνα                                                                                       

                                                                                                ΑΠ

Αξιότιμοι κύριοι,

Ενημερωθήκαμε από ιατρούς μέλη μας ότι ασθενείς που πραγματοποιούν ενδουαλοειδικές εγχύσεις υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας που έχει θεσπίσει ο Οργανισμός σας.

Θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αποτελεί ότι οι ασθενείς θα πρέπει να τυγχάνουν της καλύτερης θεραπευτικής μεθόδου με τρόπο ανεμπόδιστο χωρίς ταλαιπωρίες.

Στα πλαίσια της ορθολογικότερης χρήσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ούτως ώστε να αποφεύγεται η υπέρ-, αλλά και η υπο-θεραπεία, προτείνουμε την αναθεώρηση της διαδικασίας ελέγχου χορηγήσεων της κατηγορίας των οφθαλμολογικών σκευασμάτων για τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας. Στην συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα Macugen®(Sodium Pegaptanib), Lucentis®(Ranibizumab) και Ozurdex® (Dexamethasone implant).

Για τα εν λόγω σκευάσματα, τα οποία ενδείκνυνται για αγγειακές και εκφυλιστικές παθήσεις της ωχράς κηλίδας, προτείνουμε η χορήγηση τους να υπόκειται σε έλεγχο κατά την έναρξή της αγωγής, καθώς και, στη συνέχεια, ανά 12μηνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες της επιστήμης προτείνουμε :

  1. 1.Για τον έλεγχο κατά την έναρξη της αγωγής να είναι υποχρεωτική η προσκόμιση η γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού με μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ασθενούς, πρόσφατη οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), καθώς και πρόσφατη φλουροαγγειογραφία με ευρήματα που να τεκμηριώνουν την πάθηση. Σε περίπτωση που δεν καθίσταται δυνατή η χρήση φλουροαγγειογραφίας ή δεν συνίσταται (π.χ. όταν υφίσταται κίνδυνος αναφυλαξίας), μπορεί εναλλακτικά να γίνεται μόνο οπτική τομογραφία συνοχής (OCT).
  1. 2.Μετά από την παρέλευση του πρώτου έτους θεραπευτικής αγωγής (12 μήνες), θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στην πρώτη χορήγηση που θα απαιτηθεί κατά το δεύτερο έτος. Για τον έλεγχο θα πρέπει να προσκομίζεται η γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού με μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ασθενούς, που να αναφέρει ανταπόκριση στην αγωγή, πρόσφατη οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) καθώς και όλες οι οπτικές τομογραφίες (OCT) που απαιτήθηκαν στις επαναλαμβανόμενες εγχύσεις.
  1. 3.Οι επόμενοι έλεγχοι θα πρέπει να συνεχίζονται ούτω καθ’ εξής, δηλαδή μετά από κάθε συμπλήρωση 12 μηνών υπό θεραπεία. Τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι η γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού με μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ασθενούς, που να αναφέρει ανταπόκριση στην αγωγή, πρόσφατη οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) καθώς και οι αντίστοιχες αρχικές εξετάσεις, τόσο κατά την έναρξη της αγωγής, όσο και των προηγουμένων ελέγχων. Με βάση τα άνωθι, το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο ελέγχων στον ίδιο ασθενή δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 12μηνου.
  1. 4. Θα πρέπει να ενθυμίσουμε ότι η εξέταση OCT αποζημιωνότανε από το ΙΚΑ μέχρι τις 31/12/2011, ενώ τώρα δεν αποζημιώνεται. Θα σας παρακαλούσαμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χρηματικής αποζημίωσης της σημαντικής αυτής εξέτασης που απαιτείται υποχρεωτικά για την διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με προβλήματα στην ωχρά κηλίδα, μία εξαιρετικά σημαντική οφθαλμολογική πάθηση.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια διαδικασία εξασφαλίζει την σωστή χρήση των σκευασμάτων Macugen®(Sodium Pegaptanib), Lucentis®(Ranibizumab) και Ozurdex® (Dexamethasone implant), ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την απρόσκοπτη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                                                         ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή