Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους ιατρούς μέλη του  ΙΣΑ για το αίσθημα ευθύνης και αλτρουισμού, που έδειξαν διατηρώντας ανοικτά τα ιατρεία τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς, αποσυμφορώντας έτσι τις δημόσιες δομές. Επίσης ευχαριστώ από καρδιάς την Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής  που το κρίσιμο αυτό διάστημα παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση σημαντικών δράσεων και παρεμβάσεων για την προστασία του ασθενή και τη θωράκιση της χώρας.

Ειδικότερα τους κ.κ. Γιώργο Σαρόγλου, Καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαρίλαο Κουτή, ομότιμο καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Κυριακή Κανελλακοπούλου Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Χρυσούλα Νικολάου, Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας, Κωνσταντίνου Συρίγου, καθηγητή Παθολογίας και Ογκολογίας, Π.Γαργαλιάνου, Παθολόγο – Λοιμωξιολόγο, Ανδρέα Πάγκαλη ειδικό Παθολόγο. Επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκο Α’ Αντιπρόεδρο, Σ.Τσούκαλο Γ. Γραμματέα ,Τ.Χατζή, Ι.Κεχρή, Π.Λεονάρδου και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής τους Α. Βαθιωτη, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και  Π. Ευσταθίου, συντονιστή  της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας που συμμετείχαν στην Επιτροπή.

Παραμένουμε στις επάλξεις για τη στήριξη του πολίτη, της δημόσιας υγείας και των ιατρών της Αθήνας.

 

Γιώργος Πατούλης
Πρόεδρος ΙΣΑ  

 

Επικαιροποιημένες οδηγίες προφύλαξης προς ΠΦΥ από covid-19

Εν όψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο ΙΣΑ σας αποστέλλει επικαιροποιημένα τα μέτρα προστασίας που σας είχαν αποσταλεί στις 12 και 15/3/20 και που επιβάλλεται να λαμβάνονται στους φορείς ΠΦΥ για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Οργάνωση Φορέα ΠΦΥ

Κάθε ιατρείο θα πρέπει: να εφοδιασθεί με την κατάλληλο υλικοτεχνική υποδομή και να γίνει αναδιάρθρωση του για την προστασία του προσωπικού του Ιατρείου και των προσερχόμενων ασθενών.

Ειδικότερα:

1. Εφοδιάζεται με αντισηπτικά για το προσωπικό και απολυμαντικά εύκολα στην χρήση τους και δοσομετρικά, για τα αντικείμενα δάπεδα εξοπλισμό εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.

2. Απομακρίνει κάθε έντυπο ενημερωτικό και διαφημιστικό από τραπέζια, πάγκους, καρέκλες και καναπέδες. Οι πάγκοι πολλαπλών θέσεων ή αδρανοποιούνται ή λειτουργούν μόνο για μια θέση.

3. Εάν υπάρχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.

4. Στα αποχωρητήρια κοινού και προσωπικού αναρτάται πινακίδα που αναφέρει ότι το καζανάκι τραβιέται εφόσον κλείσει πρώτα το κάλυμμα της λεκάνης.

5. Σε κάθε ιατρείο στην είσοδο προτείνεται να υπάρχει μικρό χαλί εμποτισμένο σε διάλυμα χλωρίνης για καθαρισμό των υποδημάτων πριν την είσοδο στο ιατρείο και μετά την είσοδο καθαρό στεγνό χαλί για μην γλιστρήσει ο ασθενής και έχουμε σοβαρό ατύχημα.

6. Θα πρέπει επίσης κοντά στην εξωτερική πόρτα να υπάρχει επιτοίχιος συσκευασία απολυμαντικού για καθαρισμό των χεριών.

7. Στο Χωλ ή μετά την είσοδο, θα υπάρχει δοχείο απορριμμάτων, με ποδοκίνητο μηχανισμό, για να ρίχνονται τα απολυμαντικά μαντιλάκια που μπορεί να χρησιμοποίησε ο ασθενής.

8. Το δοχείο απορριμμάτων θα έχει εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος. Οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό θα χρησιμοποιούν ελαστικά γάντια πολλαπλής χρήσεως που θα φθάνουν μέχρι τον αγκώνα.

9. Ο χώρος αναμονής θα πρέπει πριν την λειτουργία του ιατρείου ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να καθαρίζεται, να απολυμαίνεται (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια, κάδρα) και να αερίζεται επαρκώς από ανακλώμενες πόρτες ή παράθυρα ώστε να αποφεύγεται η απότομος είσοδος του αέρα.

10. Εφ' όσον είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει ο κλιματισμός οι περσίδες του μηχανήματος θα πρέπει να έχουν κατεύθυνση προς την οροφή ώστε να μειώνεται η ταχύτητα του αέρα.

Λειτουργία του Ιατρείου ή του φορέα Π.Φ.Υ.

1. Εφόσον υπάρχει τηλεφωνική επικοινωνία του ασθενούς με ύποπτα συμπτώματα (πυρετός-βήχας-δύσπνοια) ή πιθανή επαφή με άλλο κρούσμα με SARS-CoV-2 τον κατευθύνουμε να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 1135 ή στην γραμμή υποστήριξης 1110 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής ή αν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού, να επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ για μεταφορά του στα νοσοκομεία αναφοράς.

2. Η εξέταση των ασθενών πλην έκτακτων περιστατικών πρέπει να γίνονται με προγραμματισμό χρόνου τουλάχιστον μισή ώρα(κατά την κρίση τους ανάλογα με το περιστατικό π.χ συνταγογράφιση) έτσι ώστε να μην υπάρχει αναμονή στο ιατρείο. Θα πρέπει να συστήνεται στον ασθενή εφόσον δεν χρειάζεται υποστήριξη ή δεν είναι ανήλικος να προσέρχεται μόνος του. Στον χώρο αναμονής οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον δυο μέτρα.

3. Στην είσοδο ο ασθενής πρέπει να θερμομετριέται και αν έχει θερμοκρασία άνω των 37 βαθμών Κελσίου θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Αν η θερμοκρασία παραμένει άνω του 37 συστήνεται να δίδονται οδηγίες και αντιμετώπιση ως ύποπτο κρούσμα Covid-19 και ν ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

4. Οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται με μάσκα και γάντια τα οποία πρέπει να φορούν σε όλη την διάρκεια παραμονής στο ιατρείο.

5. Ο-Η Ιατρός και το βοηθητικό προσωπικο(Γραμματεία, Νοσηλευτές-τριες, Παρασκευαστές-τριες, Τεχνικοί) πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα τουλάχιστον χειρουργική και γάντια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

6. Εφοσον υπάρχει γραμματεία με υποδοχή συστήνεται να τοποθετηθούν προστατευτικοί υαλοπίνακες για προφύλαξη του προσωπικού της γραμματείας.

7. Στους χώρους αναμονής και εξέτασης πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά διαλύματα με αιθυλική αλκοόλη περιεκτικότητας άνω του 60%.

8. Ο Ιατρός και το προσωπικό του ιατρείου που έρχεται σε επαφή για εξέταση με τον ασθενή πρέπει εκτός της μάσκας να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γάντια μιας χρήσεως και ποδιά μιας χρήσεως. Τα υλικά μιας χρήσεως πρέπει μετά την εξέταση να απορρίπτουν σε ειδικό δοχείο απορριμμάτων με σακούλα με κορδόνι για να κλείνει κατά την απόρριψη. O ιατρός θα καθαρίζει και απολυμαίνει κάθε φορά επαρκώς τα όργανα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί μετά από κάθε ασθενή (στηθοσκόπιο, καρδιογράφο, οξύμετρο, υπερήχους κλπ) ή ανάλογα με το μηχάνημα θα τοποθετεί διαφανή ζελατίνη που θα απορρίπτει μετά από κάθε εξέταση. Μετά την εξέταση πρέπει ο Ιατρός και το προσωπικό να πλένουν τα χέρια τους για 30 δευτερόλεπτα με σαπούνι ή αντίστοιχα διαλύματα και εν συνεχεία να τίθεται αντισηπτικό διάλυμα με αιθυλική αλκοόλη.

9. Σε ασθενείς που προσέρχονται στο ιατρείο για εξέταση και εφόσον υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη, πρέπει στην είσοδο της γραμματείας του ιατρού να γίνεται θερμομέτρηση όπως προαναφέρθηκε.

10. Μετά την αποχώρηση του ασθενούς όλοι οι χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς και απολυμαίνονται οι χώροι που κινήθηκε.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή