Για κρίσιμη καμπή μετακύλισης της οικονομικής κρίσης σε ανθρωπιστική, η οποία αν δεν ελεγχθεί άμεσα και αποτελεσματικά, θα επιφέρει την ολοκληρωτική κοινωνική έκρηξη χωρίς επιστροφή, μίλησε επ’ ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ προβάλλει αναγκαία η ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσα από διαδικτυακές πύλες που παρέχουν ηλεκτρονική συμβουλευτική στήριξη, τηλεψυχιατρική, διαδικτυακή ενημέρωση και καθοδήγηση μέσα από την ανωνυμία και το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων, κάτι που τις περισσότερες φορές είναι για το χρήστη της ηλεκτρονικής υγείας το επιθυμητό.

Διαχρονικά, σημείωσε ο κος Πατούλης, η ιστορία έχει δείξει, ότι σε περιόδους κρίσεως, οι απαιτήσεις σε υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας αυξάνονται, ενώ η παροχή τους να μειώνεται εξαιτίας των περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και στις δαπάνες υγείας. «Εκφράσαμε επανειλημμένα την αγανάκτησή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε περικοπές των δημόσιων δαπανών με τις συντάξεις των ψυχικά ασθενών και των αναπήρων. Το ασφαλιστικό Ταμείο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει την νοσηλεία των ψυχικά πασχόντων όπως συμβαίνει και για τους άλλους ασφαλισμένους. Ωστόσο οι ψυχικά πάσχοντες είναι μία ευάλωτη ομάδα ασθενών που δεν μπορεί να αντιδράσει και να υπερασπισθεί τον εαυτό της με αποτέλεσμα να είναι στο έλεος των κυβερνώντων και της ανάλγητης πολιτικής του.»

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στα βασικά ψυχικά παράγωγα της κρίσης που έχουν ωθήσει χιλιάδες εφήβους στο cyber bullying και έχουν προκαλέσει τις ακραίες συμπεριφορές του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, οδηγώντας πολλούς νεαρούς ενήλικες και εφήβους στην αυτοχειρία

Κατά την ημερίδα ακούστηκαν εισηγήσεις εξειδικευμένων επιστημόνων για την πολιτική που οδηγεί εφήβους και νεαρούς ενήλικες σε μια κατάσταση αδυναμίας, άρνησης της πραγματικότητας με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του ατόμου ανάμεσα στο οικείο «χθες» και στο απειλητικό «αύριο».

Το απαύγασμα των εργασιών της ημερίδας ήταν ότι η οικονομική κρίση και η προσπάθεια επίλυσης της σύμφωνα με τις επιταγές του αντιστρατεύονται τις βασικές προϋποθέσεις κατάκτησης και διατήρησης της ψυχικής υγείας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

 

 

 

10 10 Pshychiatrikh etaireia

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή