1 2 3

 

Γ. Πατούλης: «Η αναίτια χρήση των αντιβιοτικών αυξάνει την ανθεκτικότητα των μικροβίων. Η Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την ορθή χρήση τους, η μόνη λύση».

Παραχωρήθηκε σήμερα στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών Συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ & του ΙΣΑ, κ.Γιώργο Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής, την κα Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγο και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και την κα Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών. Ο συντονισμός της Συνέντευξης Τύπου, πραγματοποιήθηκε από την κα Μαρία Αϊδίνη Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά είναι να δώσει έμφαση στη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών, ενημερώνοντας το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες των Ιατρών για την υπεύθυνη λήψη των πολύτιμων αυτών φαρμάκων. Το ΕΔΔΥΠΠΥ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών διοργανώνουν από τον Οκτώβριο του 2014 την Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και Εμβόλια», με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες για τη σωστή χρήση των Αντιβιοτικών. Η Εκστρατεία Ενημέρωσης που στο σύνολό της είναι εθελοντική, παρέχει ενημέρωση εκτός των Αντιβιοτικών και για τα Εμβόλια, δε χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς ή άλλους πόρους, άρχισε από τους Δήμους της Αττικής και επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια. Έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 129 ενημερωτικές εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 11.000 δημότες και εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. αποτελείται από 239 Δήμους-μέλη, ενώ 145 από αυτούς έχουν δημιουργήσει Κέντρα Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας). Τα ΚΕΠ Υγείας είναι υφιστάμενες δομές των Δήμων που σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, με βάση τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε 11 νοσήματα που έχει αποδειχθεί ότι  μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου προλαμβάνουν της θεραπείας αυτών.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε πως: «Η άσκοπη χρήση των Αντιβιοτικών αποτελεί ένα θέμα υγείας, μεγάλης  σημασίας, το οποίο απασχολεί μεγάλο μέρος της Παγκόσμιας Κοινότητας. H κατάσταση επίσης στη χώρα μας είναι αρκετά δύσκολη, καθώς έχουμε πρωτιά στην Ευρώπη. Πρωτιά στην κατάχρηση των αντιβιοτικών και φυσικά πρωτιά στην ανθεκτικότητα των μικροβίων. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, για 8η συνεχή χρονιά διοργανώνει την Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα “Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια”, η οποία έως σήμερα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει χιλιάδες συμπολίτες μας σχετικά με το θέμα.   Με τις σωστές πληροφορίες σας καλούμε να σταθείτε αρωγοί σε ένα θέμα υγείας για το οποίο χάνονται κάθε χρόνο αμέτρητες ζωές, ώστε να δράσουμε άμεσα και να πολεμήσουμε τα μικρόβια και στα χρόνια που έρχονται».  

Η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και η κα. Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας ανέφεραν μεταξύ άλλων:

«Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου 2021 είναι Παγκόσμια αφιερωμένη στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση Όλων μας για τα Αντιβιοτικά. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου 2008 από το European Center for Disease Control and Prevention (ECDC), ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά και αφορούσε μόνο τα κράτη της Ευρώπης, ενώ λόγω της μεγάλης σημασίας της, από το 2015 ο Π.Ο.Υ. την ανακήρυξε ως Παγκόσμια πλέον Εβδομάδα. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως, και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία:

(α) Την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα, που αφορούν πενικιλλίνες, κεφαλοσπορίνες, μακρολίδες και κινολόνες, όπως φαίνεται στις επίσημες καταγραφές του ECDC από το 2014. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της K-Research, που ανατέθηκε από τον ΙΣΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, 75% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικά την περασμένη χρονιά, δηλαδή αύξηση 50% περίπου σε σύγκριση με το 2015, για συμπτώματα που ήταν ενδεικτικά ιώσεων (π.χ. πονόλαιμος, βήχας, συνάχι, χαμηλός πυρετός), και επομένως τελείως άχρηστα, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στις ιώσεις. Αλλά και στα νοσοκομεία της χώρας μας πολύτιμα αντιβιοτικά, όπως είναι οι καρβαπεμένες και η κολιστίνη, έχουν πρωτεία κατανάλωσης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

(β) Την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα σχετικά νεότερα αντιβιοτικά τόσο εξωνοσοκομειακά όσο και ενδονοσοκομειακά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η αντοχή στις καρβαπενέμες για τα νοσοκομειακά μικρόβια, όπως είναι τα στελέχη Acinetobacter spp και Klebsiella spp κυμαίνεται από 40%-95%, ενώ τα Κολοβακτηρίδια που απομονώνονται στην κοινότητα από ασθενείς με ουρολοιμώξεις είναι ανθεκτικά >50% στην αμοξυκιλλίνη, 24% στην κοτριμοξαζόλη και ~20% στις κινολόνες.

Τι είναι όμως η αντοχή, από την οποία πεθαίνουν κάθε χρόνο >700.000 άνθρωποι από λοιμώξεις που προκάλεσαν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και πώς προκαλείται; «Τα μικρόβια, ως ζώντες μικροοργανισμοί, αμύνονται στους εισβολείς-αντιβιοτικά. Στη μάχη που ακολουθεί, τα βακτήρια ενεργοποιούν μηχανισμούς που εξουδετερώνουν τα αντιβιοτικά που λαμβάνουμε, ενώ συγχρόνως τα πολυανθεκτικά στελέχη αποικίζουν και τις φυσιολογικές μας χλωρίδες, ώστε ο κίνδυνος για μελλοντικές λοιμώξεις που θα προκαλέσουν τα πολυανθεκτικά μικρόβια να ελλοχεύει συνεχώς, αφού μέσω των χλωρίδων μας προκαλούνται οι περισσότερες λοιμώξεις». Δεν πρέπει όμως να παραμελείται στα νοσοκομεία μας και η εφαρμογή των «Μέτρων Επαφής» όπως και της Υγιεινής των Χεριών από όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πριν και μετά από κάθε επαφή με ασθενή. Διότι, ενώ η κατάχρηση των αντιβιοτικών επιλέγει ανθεκτικούς κλώνους μικροβίων, τα «άπλυτα» χέρια τα διασπείρουν στον ασθενή και το άμεσο περιβάλλον του, ώστε τελικά να προκαλείται ένας φαύλος κύκλος. Συγχρόνως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι και τα αντιβιοτικά ως φάρμακα δεν είναι αθώα, αφού προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αλλεργικές αντιδράσεις και διαρροϊκά σύνδρομα, ακόμα και θανατηφόρα.

Το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστούμε ότι έχει φτάσει «Το Τέλος των Αντιβιοτικών», όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως από την Παγκόσμια Φαρμακοβιομηχανία και τους αρμόδιους φορείς, αφού την τελευταία δεκαετία δεν διαφαίνεται ότι πρόκειται να κυκλοφορήσουν «νέες γενιές» αντιβιοτικών δραστικών στα πολυανθεκτικά μικρόβια που εμείς δημιουργήσαμε με την υπερκατανάλωσή τους!

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα που μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους, για να ξανακάνουμε δραστικά τα αντιβιοτικά; Ναι, και αφορά στη διακοπή της άσκοπης χορήγησης τους για 3-6 μήνες, τη σωστή διαγνωστική των λοιμώξεων και τη συμβουλευτική από τον ιατρό μας! Τότε μόνο τα μικρόβια θα ξαναγίνουν ευαίσθητα!

Κι αν αδιαφορήσουμε; Ας σκεφτούμε πως σήμερα πεθαίνει σε παγκόσμια κλίμακα ένας ασθενής κάθε 45 δευτερόλεπτα από πολυανθεκτικό μικρόβιο και ότι έως το 2050 θα πεθαίνουν 10εκ. άνθρωποι κάθε χρόνο! Πολύ περισσότεροι συνάνθρωποί μας, δηλαδή, συγκριτικά με αυτούς που θα πεθαίνουν από καρκίνο!»

Ας σώσουμε λοιπόν τα αντιβιοτικά! Πώς; Με την συνεργασία όλων μας, ιατρών, φαρμακοποιών, της φαρμακοβιομηχανίας, πολιτών και της πολιτείας, για να ξανακάνουμε δραστικά τα πολύτιμα αυτά φάρμακα!»

Για το βίντεο πατήστε εδώ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

 

image1

Screenshot 25.11.2021

eof

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή