Την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του κοινού από τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή και την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ  και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης για το θέμα που συγκάλεσε ο πρόεδρος τους ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ροζενμπεργκ, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων και εκπροσώπων Φορέων.

Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη να γίνουν στοχευμένες ενέργειες για την ενημέρωση και   ευαισθητοποίηση   των   πολιτών   και   των επαγγελματιών υγείας   για τις επιπτώσεις   της άσκοπης κατανάλωσης των   αντιβιοτικών που οδηγεί στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφέρθηκε στη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα που πραγματοποιεί εδώ και ένα χρόνο η ΚΕΔΕ και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με επίλεκτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Το θέμα της κατάχρησης αντιβιοτικών και της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο μάλιστα ο ΙΣΑ προσέφυγε πρόσφατα στον εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβαση του για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό μα υπάρξει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή ιατρού όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου το πλαίσιο είναι αυστηρό και αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

 

 

25 10 2017 keelpno xorigisi farmakwn


 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή