Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, παρακολουθεί με ανησυχία την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η επιδημία της γρίπης ,γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των  θανάτων και των περιστατικών, με σοβαρές επιπλοκές.

Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξαιτίας των αποτυχημένων πειραματισμών του Υπουργείου Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικά δυσμενή ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ειδικότερα, μετά  τη διακοπή των συμβάσεων, με τον ΕΟΠΥΥ των παθολόγων, των γενικών ιατρών και  των παιδιάτρων στις 31/07/2018,υπάρχουν Νομοί της περιφέρειας που δεν έχουν συμβεβλημένους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες. Την  ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας, επέλεξε να  αποδυναμώσει -κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης- τα Κέντρα Υγείας, απολύοντας εκατοντάδες έμπειρους και καταξιωμένους ιατρούς.

Σήμερα  1.200  γιατροί, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες  11 εκατομμυρίων κατοίκων ,αριθμός που είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ,τόνισε τα εξής:

«Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες, για  το θλιβερό ρεκόρ, των θανάτων από γρίπη στη χώρα μας. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει αποτέλεσμα ,οι  ασθενείς να μη βρίσκουν πλέον εύκολα, συμβεβλημένο γιατρό. Έτσι καταφεύγουν ακόμα και με συμπτώματα απλής ίωσης, στα δημόσια νοσοκομεία προκαλώντας συμφόρηση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη .Επίσης οι ασθενείς ,για να μην πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη, καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και φτάνουν στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές. Η κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην πρόληψη της επιδημίας, καθώς  την κρίσιμη περίοδο του Φθινοπώρου, κατά την οποία έπρεπε να γίνει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων ,με τη διακοπή των συμβάσεων των γιατρών ,με τον ΕΟΠΥΥ ,οι πολίτες είχαν χάσει την πρόσβαση, στο γιατρό που τους παρακολουθούσε»

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η αύξηση των θανάτων από γρίπη και των περιστατικών με σοβαρές επιπλοκές ,συσχετίζονται με την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καλεί το Υπουργείο Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει άμεσα μέτρα.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                      ΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή