Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να επιτύχει μέτρα οικονομικής στήριξης των μελών του που έχουν πληγεί από την πρωτόγνωρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. 

Ειδικότερα, ο  Σύλλογος έχει στείλει επιστολές στους συναρμόδιους Υπουργούς ενώ ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης έχει κάνει επανειλημμένως επαφές με τα μέλη της κυβέρνησης διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας. Τις θέσεις μας δημοσιοποιήσαμε στα ΜΜΕ με δυναμισμό και ξεκάθαρο τρόπο φέρνοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Ο αγώνας μας απέδωσε εν μέρει καθώς μέσα από τις επίμονες παρεμβάσεις ο ΙΣΑ κατάφερε να πετύχει το κυριότερο που ήταν η ένταξη των ιατρικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Θυμίζουμε ότι η αρχική λίστα στις 20/03/2020 των Κ.Α.Δ. με τις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν είχε τις ιατρικές υπηρεσίες. Άμεσα την ίδια ημέρα στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Οικονομικών και την επόμενη ημέρα 21/03/2020 επιστολή με το σύνολο  των Κ.Α.Δ. των ιατρικών υπηρεσιών που θα έπρεπε να ενταχθούν στην σχετική λίστα το οποίο τελικά επετεύχθη και ανακοινώθηκε στην νέα λίστα του Υπουργείου στις 24/03/2020.

Οσα πετύχαμε με τις έντονες παρεμβάσεις μας:

Η προσθήκη των ιατρικών υπηρεσιών στις πληγείσες επιχειρήσεις αυτόματα σήμαινε ότι όλος ο ιδιωτικός τομέας υγείας (ιατρεία, ιατρικές εταιρείες, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια) εντάσσεται στα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης δηλαδή  :

  1. Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
  2. Έκπτωση 25% σε εμπρόθεσμη πληρωμή οφειλών αν δεν γίνει η χρήση του μέτρου της αναστολής
  3. Η δυνατότητα αξιοποίησης αναστολής της σύμβασης εργασίας σε μέρος ή και στο σύνολο του προσωπικού για τις επιχειρήσεις με αποζημίωση ειδικού σκοπού για του εργαζόμενους από το κράτος.
  4. Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων τραπεζικών δανείων για συνεπείς επιχειρήσεις.
  5. Όπως διευκρίνισε με σημερινές του δηλώσεις ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (για τις δηλώσεις πατήστε εδώ) προβλέπεται η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επαγγελματικών δανείων, ουσιαστικά δηλαδή πέραν της αναστολής αποπληρωμής χρεολυσίων επιδοτείται και το επιτόκιο από το κράτος.
  6. Χορήγηση εγγυήσεων για επιχειρηματικά δάνεια με ευνοϊκές ρυθμίσεις και επιδότηση επιτοκίου.
  7. Παράταση ληξιπρόθεσμων επιταγών για 75 ημέρες.
  8. Επιδότηση των επιστημονικών κλάδων με επιταγές κατάρτισης ( voucher ) που σημαίνει, όπως επίσης διευκρινίστηκε από τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, χρήματα που θα πάρουν στα χέρια τους οι ιατροί έστω και σε βάθος χρόνου και ταυτόχρονα θα επιμορφωθούν.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων της κυβέρνησης ήταν προτάσεις που είχαν κατατεθεί από την μεριά του Ι.Σ.Α. με σειρά παρεμβάσεων στα αρμόδια Υπουργεία και φορείς με επιστολές από 09/03/2020, 13/03/2020, 17/03/2020, 19/03/2020.

Διεκδικούμε ακόμα εντείνοντας τις παρεμβάσεις μας :

  1. Ένταξη των ιατρών στην αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800,00 άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις (επιστολή 26/03/2020 και 28/03/2020 ).
  2. Κατάργηση τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών σε συγκεκριμένες εμπορικές συναλλαγές και παράλληλα μείωση τους στις υπόλοιπες τραπεζικές συναλλαγές (επιστολή 09/03/2020 και 13/03/2020 ).
  3. Αναστολή πληρωμής χρεολυσίων και επιδότηση επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια αλλά και στο σύνολο των λοιπών δανειακών υποχρεώσεων.
  4. Άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιατρούς και τις ιατρικές εταιρείες, οφειλές που υπάρχουν από το 2011 ( επιστολή 14/03/2020).
  5. Αναστολή αποπληρωμής δόσεων claw back προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (επιστολή 12/03/2020).

Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο

Όλα τα πετύχαμε με  έντονες παρεμβάσεις και διεκδικήσεις .

Η  ισοπέδωση των προσπαθειών δεν ωφέλησε ποτέ  κανέναν .

Ενωμένοι  θα πετύχουμε και τις επόμενες δίκαιες διεκδικήσεις μας.

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΙΑΤΡΟΣ
Περιοδικό Ι.Σ.Α.

Ακολουθήστε μας

FacebookTwitterFlickr
Διαύγεια
Κύλιση στην Αρχή